projekt aranżacji wnętrza Łódź AIRPORT

lot5

autorzy: Justyna Apolinarzak i Piotr Daszkiewicz

Projekt aranżacji wnętrz Portu Lotniczego w Łodzi im. W. Reymonta. Motywem przewodnim wszystkich elementów i urządzeń, wchodzących w skład koncepcji jest owalna forma walca. Kształt ten występuje w bryle budynku w postaci dachowych otworów okiennych, które za sprawą zwielokrotnienia stanowią silną dominantę. Na ilustracji powyżej pokazana została główna przestrzeń terminalu. Znalazły się w niej podwieszane pierścienie, które umieszczone nad konkretnymi strefami użytkowymi ułatwiają nawigację na terenie lotniska, przy użyciu tekstu oraz kodów kolorystycznych. Rozwiązanie to wykorzystuje dużą kubaturę powierzchni którą oferuje przestrzeń budynku.

lot3

Urządzenie zaprojektowane z myślą o wymianie informacji przez podróżnych przylatujących oraz odlatujących z Łodzi. Obiekt wyposażony jest w ekran dotykowy, za pomocą którego można dodawać opinie lub rekomendacje dotyczące miejsc odwiedzonych podczas pobytu w mieście. Na głównym, dużym ekranie wyświetlane są uprzednio dodane komentarze wraz z mapą miejsc i wskazówkami jak do nich dotrzeć.

lot2

Instalacja przeznaczona dla tarasu widokowego zainspirowana została siecią kontaktów i połaczeń oplatajacą kulę ziemską a także życiem w ciągłym ruchu. Miejsca spotkań na całym świecie tętnią w swym dobowym rytmie.
Obiekt składa się z płyty z nadrukowana grafiką, po której jednostajnym ruchem przemieszcza się samobieżny okrąg symbolizujący podróż i lot samolotem. Gdy obiekt dociera do umieszczonych na płycie wypukłych elementów odbija się od nich jednocześnie je rozświetlając. Po odbiciu kontynuuje podróż w nowym kierunku. Całość przykryta została transparentną płytą, zabezpieczającą pozostałe elementy instalacji.

lot4

Strefa zabawy dla dzieci utrzymana w stylistyce projektu.

lot6

Na ilustracji powyżej pokazane zostały siedziska. Dzięki modułowej budowie umożliwiają dopasowanie ich do wielu stref lotniska.

lot7

Koncepcja zagospodarowania przeszklonej bocznej ściany hali głównej terminalu. Projekt zakłada umiejscowienie transparentnych, barwionych płyt wykonanych z tworzywa sztucznego mocowanych do istniejących profili okiennych. Kolor w połączeniu z dużą ilością światła pozytywnie oddziałuje na wnętrze, ożywia wnętrze i nadaje mu charakter.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s